Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Close this search box.

En lang historie med rundballepresser

Bli med på et tilbakeblikk i CLAAS sin historie, fra det første patentet og fram til dagens posisjon som en av verdens største presseprodusenter.

Effektive maskiner til fôrhøsting har i all tid vært en av kjernevirksomhetene for CLAAS, og lenge før den første rundballepressa kom på markedet, hadde den familieeide tyske virksomheten allerede etablert seg som en av Europas største presseprodusenter.

Store framskritt på 30-tallet

For å få med hele reisen starter vi derfor vårt historiske tilbakeblikk i 1931, for da så den første halmpressa fra CLAAS dagens lys. «Press-Bu-Bi» ga kompakte, ensformede baller, holdt i sammen av tråder som ble knytt sammen av August Claas og CLAAS firmaets første patent fra 1921: The knotter.

PATENT: Knyteapparatet August Claas fikk patent på tidlig på 1920-tallet la grunnlaget for det som raskt ble en verdenskjent produsent av landbruksmaskiner, og i mange år var «The Knotter» selve logoen til CLAAS.

I 1934 ble firkantpressa videreutviklet med pickup og magasin for ferdige baller, og dermed revolusjonerte CLAAS måten man håndterte halm og høy, fra tidligere å være svært arbeidsintensive oppgaver på jordet. To år etter kom for øvrig CLAAS med den første skurtreskeren designet og bygget i Europa. Mäh-Dresch-Binder (senere forkortet MDB) var en kombinasjon av en selvbinder og et treskeverk på hjul, men fortsettelsen på den historien lar vi ligge til en senere artikkel.

DER DET HELE STARTET: I 1931 lanserte CLAAS sin første patenterte halmpresse, Press-Bu-Bi, som kom i fire modeller: Standard, Fortschritt, Rheinland og Höchstleistung, avhengig av kapasiteten på treskeverket den skulle håndtere halmen fra. Samtlige modeller benyttet selvsagt «The Knotter», ellers om CLAAS selv beskrev i brosjyren: Mit dem besten und bindesichersten Knüpfapparat der Welt.

ROLLANT anno 1976

Gjennom årenes løp gikk det deretter i firkantballer, før CLAAS i 1976 lanserte markedets første rundballepresse med stålruller. Doningen fikk navnet ROLLANT, og her snakker vi ikke noe småtteri – debutmodellen ROLLANT 85 presset baller i en diameter på hele 1,80 meter, og med en bredde på 1,50 meter. 20 små firkantballer fikk plass i de 400 kilo tunge halmballene.

NAVNET ROLLANT: I 1985 lanserte CLAAS en rundballepresse med 21 stålruller plassert sammen til et rundt kammer med diameter på hele 1,8 meter – og dermed ble ROLLANT 85 den første fastkammerpressa fra CLAAS.

ROLLANT 85 fikk raskt selskap av mindre søsken, og i 1983 kom pressene med ROLLATEX nettbinding, som mer eller mindre revolusjonerte effektiviteten. Tidligere måtte ballen rulles 15–20 ganger med garn, nå holdt det med 1,5–2 runder med nett – og effektiviteten økte opptil 50 prosent.

NY VERDEN: Erstatt 15–20 runder med garn med 1,5–2,0 runder med nett, og øk effektiviteten med 50 prosent, lød det i reklamen da ROLLATEX ble lansert.

Verdensnyhet

Allerede to år etter, på Agritechnica-messa i Hannover i 1985, brakte CLAAS med seg en verdensnyhet. ROLLANT RAPID 56 er navnet på verdens første non-stop rundballepresse. Drømmen til entreprenører og store gårdsbruk gikk i oppfyllelse, nå trengte man ikke lenger stoppe for hver gang en ball var ferdig – man kunne kjøre uten stopp.

VERDENS FØRSTE: CLAAS var først i verden til å lansere en non-stop rundballepresse, men etter få år på markedet ble produktet trukket tilbake.

Så merkelig at du ikke har hørt mer om ROLLANT RAPID tenker du kanskje? Nei, som med flere konkurrenter måtte også CLAAS legge ideen på hylla. Høye produksjonskostnader, særlig dyre elektronikk-komponenter, gjorde at pressene kun ble produsert en kort stund. Men de rakk blant annet å bli populære i USA, før pressene ble borte og markedet ble overtatt av de høytytende QUADRANT firkantpressene.

DESIGNPRIS: ROLLANT RAPID 56 vant iF Product Design Award i 1987, men prisvinnende design var ikke nok, og non-stop-pressa ble av flere årsaker aldri noen stor del av CLAAS historien.

Tidlig komprimering

Beveger vi oss inn i 90-tallet kom ROTO CUT innmatinga, forkortet RC i modellbetegnelser. ROLLANT 46 var førstemann ut, og her arbeidet den stjerneformede kutterotoren mot 14 kniver. Senere har som kjent kutterotoren blitt tilgjengelig med et økt antall kniver, og sammen med MPS-systemet som ble lansert i 1998, har CLAAS bygd seg en solid posisjon i markedet for rundballepresser.

DA KUTTINGA KOM: I dag er god kutting et «must», men tilbake i 1992 var ROTO CUT en stor revolusjon, da ROLLANT 46 ble den første pressa som kunne leveres med kutteaggregat (14 kniver). I dag er ROLLANT tilgjengelig med inntil 25 kniver, mens QUADRANT firkantpressa 5300 FC har en knivbru med hele 51 kniver

I rundballepresseverden snakker vi om faste og variable kammer, hvor sistnevnte lages av belter, mens de faste kammerne formes av stålruller. Misjonen med MAXIMUM PRESSURE SYSTEM – bedre kjent som MPS, er å justere det i utgangspunktet faste kammeret, slik at komprimering av ballen starter på et tidligere tidspunkt. Resultatet er altså at man får mer fôr i hver ball, som igjen sparer plast og transport.

EKSTRA TRYKK: MPS-segmentet består av tre pressvalser som vinkles inn i pressekammeret for å bidra til økt pressetrykk.

Jubileer på rad og rekke

I 2000 kom den store revolusjonen, da pressing og pakking ble slått i sammen og UNIWRAP konseptet ble presentert. Siden har kombipressene blitt stadig fornyet, fra intromodellen ROLLANT 250 UNIWRAP via 255, 355, 375 og til dagens toppmodell ROLLANT 455 UNIWRAP. Her til lands ble det levert hele 222 eksemplarer av introduksjonsmodellen, og dermed festet CLAAS et solid grep om markedet – et grep de gjennom kontinuerlig produktforbedringer og høy kvalitet har beholdt fram til i dag.

CLAAS ROLLANT 455 UNIWRAP i jubileumsversjon, den gang CLAAS markerte at de hadde produsert 300 000 presser i 2015.

I 2015 kunne CLAAS markere at de samlet hadde produsert 300 000 presser, da medregnet alle modeller innen rund- og firkantpresser. Om lag en tredjedel må da ha vært rundballepresser med fast kammer, for fem år etter, i 2020, rullet ROLLANT nummer 100 000 av samlebåndet. Store tall, og store er også det norske markedet for CLAAS når det kommer til nettopp til dette produktet. Kombipresse nummer 1 000 ble nemlig levert hit til Norge til fjorårssesongen!

STORT MODELLPROGRAM: Rundballepressa ROLLANT så dagens lys i 1976. Snaut et halvt århundre senere har modellutvalget vokst seg stort, og består i dag blant annet av ROLLANT 520, ROLLANT 540 og ROLLANT 455 UNIWRAP – som alle er populære modeller her i Norge.
Se brosjyrer og les mer om CLAAS sine rundballepresser her.
CLAAS baler number 300 000
CLAAS ROLLANT 85
CLAAS ROLLANT RAPID 56 bak MB Trac
CLAAS ROLLANT RAPID 56 og ROLLANT 520
CLAAS ROLLANT RAPID 56
Introduksjon av MPS
Press-Bu-Bi
ROLLANT RAPID 56
ROLLANT RAPID skisse
ROLLATEX nett
ROTO CUT
The knotter anno 1921
Få tilbud

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 26. mai 2023

Velkommen til sommerens grasdemoer

Se når og hvor landets Norwegian Agro-forhandlere har planlagt arrangementer.
Les mer

Publisert: 26. mai 2023

Møt oss på Borgeby Fältdagar 2023

Velkommen til Nordens største utendørs landbruksmesse 28.-29. juni
Les mer

Publisert: 26. mai 2023

CLAAS ARION 470 oppnår toppverdier i DLG PowerMix

Traktoren slår alle tidligere testede traktorer i sin klasse.
Les mer

Publisert: 16. mai 2023

Rivende godt salg hos Velde Maskin

«Få det i orden»-gjengen har det travelt før grasslåtten drar i gang.
Les mer

Publisert: 5. mai 2023

Norwegian Agro utvider på Romerike

Samlokaliserer hovedkontor og Romerike-avdelingen.
Les mer

Publisert: 4. mai 2023

Nye HORSCH-produkter på plass i Norge

Øk kapasiteten med fronttanker til såkorn, gjødsel eller sprøytevæske.
Les mer

Publisert: 3. april 2023

Nå får du kurvekompensering på HORSCH Leeb

Nytt tilvalg fra 2023-sesongen.
Les mer

Publisert: 21. mars 2023

HORSCH med egen servicetekniker i Norge

David Larsen går fra CF Maskin til HORSCH.
Les mer

Publisert: 14. mars 2023

Grønn nysatsning hos Traktorservice

Inviterer til nyåpning som Norwegian Agro-forhandler 21. og 23. mars.
Les mer

Publisert: 14. mars 2023

Velkommen til årets vårdager

Se vårens aktivitetsoversikt hos landets Norwegian Agro-forhandlere.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Behandle tjenester Administrer leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}