I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen.
– Det er ikke hvor artig man synes det er å kjøre traktor som avgjør om du skal ha to eller tre slåtter. Det er hvilken fôrkvalitet du ønsker.
Helge Øksendal vet å formulere seg, når han i andre episode av Grovfôrpodden er bedt om å belyse behovet for planlegging av grovfôrproduksjonen.
– Det du først og fremst redigerer energikonsentrasjonen i fôret med, det er jo høstetidspunktet. Da blir det sånn at hvor mange slåtter man skal ha, det blir ikke valgfag. Det gir seg selv, for hvis du skal treffe rett på førsteslåtten, som er den viktigste slåtten for de fleste, så har det gått en så stor del av sommeren og varmesummen når du skal ta den. Så har du en restvarmesum, og hvis du skal ha noenlunde kvalitet på de neste slåttene også, så er det lengden på sesongen som bestemmer hvor mange slåtter det blir, fastslår Helge.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Lytt til Grovfôrpodden på Spotify her.
Faglederen for økonomi omtales av programleder Harald Volden som en ekte potet, etter å ha jobbet med mange ulike temaer og fagområder i sitt virke hos TINE.
– Helge har vært veldig sentral for utvikling av TINE sitt grovfôrprogram, hvor han var koordinator de første årene, da vi jobbet med utviklingen av det konseptet. Nå er han fagleder på økonomi, og koordinerer faglig utvikling og aktivitet for økonomirådgiverne, introduserer Harald.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

I denne episoden diskuteres bruk av varmesum for å fastsette høstetidspunkt og som prognoseverktøy for grovfôrkvalitet. Hvordan kan vi bruke kunstig intelligens for å prognosere grovfôrkvaliteten?
– Planlegging av antall slåtter og høstetidspunkt er også i stor grad en øvelse i risikovurdering, sier Helge.
Helge stiller også spørsmål og svarer ut om vi i for stor grad fokuserer på kostnaden på grovfôret og at vi heller bør legge vekt på produksjonsverdien.
– Det gjør at vi får en annen vurdering av grovfôrproduksjonen. Er grovfôret billigere enn kraftfôret? Kanskje ikke når vi også tar med maskinkostnadene. Men hvorfor har du kjøpt de maskinene du bruker i grovfôrproduksjonen?
Dette og flere interessante spørsmål belyser Helge i andre episode av Grovfôrpodden.
Temaer i episode 2 av Grovfôrpodden:
- Vekstsesong og varmesum
- Mengde og kvalitet
- Antall slåtter
- Fôr til ulike dyregrupper
- Verdien av godt grovfôr
- Sortsvalg og engfornying
- Jordpakking – lagelighet
- Tilpasse høsting til året
I studio i denne episoden:
- Harald Volden, professor ved NMBU og spesialrådgiver i TINE
- Helge Øksendal, fagleder økonomi og ledelse i TINE Rådgiving
- Espen Syljuåsen, redaktør av AgroNytt
Se eller hør tidligere episoder: