Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Fra 20 til 500 Horsch Leeb-sprøyter per år

Horsch Leeb-sprøytene fra fabrikken i Landau blir stadig mer populære. På få år har årsproduksjonen mangedoblet, og det stopper ikke der.

LANDAU, TYSKLAND

– Nyheten AX åpner dørene til nye markeder og nye kunder. Bare denne våren leverer vi 120 sprøyter, og neste år forventer vi å selge 300, forteller en engasjert Siegfried Horsch (bildet under), til en gruppe norske bønder på fabrikkbesøk.

Siegfried Horsch satte stor pris på å få besøk av norske bønder.

Samarbeid mellom to gode venner

I splitter nye fabrikklokaler vandrer vi rundt mellom sprøyter med tanker i plast og rustfritt stål, med bommer fra 18 til 46 meter. Det er ikke mer enn ni år siden Horsch Leeb ble etablert som firma, den gang med 20 ansatte og en årlig produksjon på like mange sprøyter.

Nyheten AX er en enklere utstyrt sprøyte enn storebror LT. Den leveres med tankkapasitet fra 3 800 liter, en enklere bom med 50 centimeters dyseavstand, styring på draget framfor på hjula, men med samme markedsledende bomstyring.

– Michael Horsch spurte sin gode venn Theodor Leeb om han kunne bygge en selvgående sprøyte for han, og i 2000 stod første prototype klar. Den gang vurderte man likevel at Horsch ikke hadde kapasitet til å starte egen produksjon, så prosjektet ble lagt på is. Theodor Leeb kjøpte da tilbake prototypen og startet egen produksjon, og i 2003 hadde han de tre første sprøytene klare. I 2008 bygde de så den første trailersprøyta, men to år etter ga Michael beskjed: Nå er vi klare! Den beste måten de to vennene da kunne løse dette på, var å starte et firma sammen og lage sprøytene sammen. Dermed var firmaet Horsch Leeb etablert, med familiene Horsch og Leeb som eiere, forklarer Siegfried, som selv er en del av den store Horsch-familien.

Stadig fornyelse

Theodor Leeb er i dag produksjon- og utviklingssjef, og i en egen del av fabrikken bygges det stadig nye prototyper, etter Michael og Theodor sine ideer og ønsker. Da vi besøkte fabrikken fikk vi i tillegg til nyheten AX, se den nye generasjonen Horsch Leeb PT, selvgående sprøyter.

På monteringslinja for trailersprøytene Leeb LT/AX er det åtte ulike stasjoner, som hver tar tre timer. Til slutt går samtlige sprøyter gjennom grundige tester.

– Tidligere har vi bygget med stive aksler som gir en bakkeklaring på 90 centimeter. Nå går vi over til hydraulisk drift og får betydelig økt bakkeklaring, så sprøytene unngår å subbe i store raps- eller maisåkre, forteller Siegfried, som for øvrig har ansvar for å markedsføre sprøytene.

På spørsmål om hvem som kjøper de store sprøytene, svarer markedsføringssjefen at markedet i hovedsak er Øst-Europa og tidligere kollektivbruk i Tyskland.

– De som kjøper Horsch Leeb PT har gjerne 20-25 000 dekar, og sprøyter 150-250 000 dekar årlig.

Visjonære tanker

Horsch Leeb produserer ikke per i dag trepunktssprøyter, men hvem vet hva morgendagen bringer i et så innovativt og rasktvoksende firma?

– Vi startet med 20 og nå er vi 225 ansatte her. I fjor produserte vi 500 sprøyter, av dem var 65 selvgående, resten slep, oppgir Siegfried Horsch.

Som i Norge er det stort fokus på miljø og bærekraftig matproduksjon. Nettopp dette er noe Horsch jobber mye med å legge til rette for, gjennom sitt tilbud av ulike landbruksredskaper.

– Storsamfunnet ønsker matproduksjon med mindre bruk av kjemi, og Horsch er langt framme i det de kaller «Hybrid Farming», der vi mikser teknikk og prinsipper med det beste fra økologiske og konvensjonelle dyrkningssystemer. Et godt eksempel på hvordan vi trekker konvensjonell jordbruk i denne retningen er sprøytebommen med 2+2 oppsett og 25 centimeters dyseavstand, slik at den kan kjøres nærmere plantene, og dermed redusere avdriften betydelig. Kjører du med de ordinære 50 centimeterne får du ved 2 m/s vind 80 prosent av sprøytevæska ned på plantene, resten blir hengende etter i lufta. Øker vinden til 5 m/s går andelen ned til drøyt 70 prosent, men senker du bommen ned til 25 centimeter øker andelen til 98% selv ved 5 m/s. At vi klarer å kjøre med bommen så lavt er takket være den svært presise bomstyringa, hvor luftsylindre ti ganger i sekundet korrigerer for å holde bommen stabil, forklarer Siegfried engasjert.

Nettopp BoomControl bomstyringa ble Horsch tildelt en sølvmedalje for på Agritechnica, tilbake i 2013.

Bli med og opplev Horsch du også

I det den norske gruppa forlater fabrikken i Landau unnskylder han seg nærmest for at visitten ikke var lenger.

– Dere skulle kommet om fire uker, for da står en ny stor bygning klar med gode fasiliteter for å ta imot grupper som dere. Jeg håper likevel dere har lært litt om hvordan vi produserer våre sprøyter, litt om historien men ikke minst at vi har fortalt dere om hva vi vil og tenker om framtiden, smiler Siegfried.

40 norske bønder på besøk hos Horsch i deres hovedsete i Schwandorf, Tyskland.

Ønsker du å bli med på besøk til Horsch, planlegges det ny tur, da vår første tur ble svært raskt fulltegnet. Meld din interesse til din nærmeste Norwegian Agro-forhandler, så tar vi kontakt når nærmere reiseplan foreligger.

LES MER OM HORSCH:

Reisebrev fra AgroVation – Horsch sitt 32 000 dekar store gårdsbruk i Tsjekkia
Tre år på rad med tosifret prosentvis omsetningsvekst for Horsch
Horsch på frammarsj i Norge
Horsch Leeb 4 LT hos Jan Erik Brotnow
Slik fungerer Horsch SingularSystem
Storstilt jordarbeidingsdemo med Horsch
Horsch Pronto – høy såpresisjon i høy hastighet
Horsch Pronto 6 DC på Jarlsberg Hovedgård

DSC05763
DSC05769
DSC05776
DSC05779
DSC05781
DSC05782
Få tilbud på HORSCH redskaper

Få tilbud på HORSCH redskaper

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 21. mars 2023

HORSCH med egen servicetekniker i Norge

David Larsen går fra CF Maskin til HORSCH.
Les mer

Publisert: 14. mars 2023

Grønn nysatsning hos Traktorservice

Inviterer til nyåpning som Norwegian Agro-forhandler 21. og 23. mars.
Les mer

Publisert: 14. mars 2023

Velkommen til årets vårdager

Se vårens aktivitetsoversikt hos landets Norwegian Agro-forhandlere.
Les mer

Publisert: 14. mars 2023

Skifter namn til Autagro Årdal og Autagro Møgedal

Årdal Landbruk og Møgedal Mek. Verkstad gjekk saman i 2020 for å stå sterkare i ein stadig tøffare marknad. No samlar dei seg også under nytt namn og profil.
Les mer

Publisert: 3. mars 2023

Hver tredje såmaskin selges av Norwegian Agro

Gjør suksess med markedets bredeste sortiment av såmaskiner.
Les mer

Publisert: 28. februar 2023

Tjue år med CLAAS traktorer fra Le Mans

Følg historien fra oppkjøpet av Renault i 2003 til dagens portefølje fra 75 til 530 hk.
Les mer

Publisert: 27. februar 2023

En lysegrønn start på treskeråret

Nær 60 prosents markedsandel til CLAAS i et svakt treskermarked.
Les mer

Publisert: 23. februar 2023

Rauch til Norwegian Agro

Godt etablerte Rauch forsetter sin satsing i det norske markedet med Norwegian Agro som importør og nasjonalt forhandlernett i Norge.
Les mer

Publisert: 28. oktober 2022

Michael Horsch om klimaendringene: – Bøndene i Norden er vinnerne

Høyere temperaturer vil gi større muligheter for nordisk planteproduksjon, mener grunnleggeren av HORSCH.
Les mer

Publisert: 19. oktober 2022

Nytt AgroNytt-magasin ute nå

Få AgroNytt nr. 2/2022 hos din lokale forhandler eller les digitalt her.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no