Flerårig såmaskintest i regi av NLR Innlandet gir interessante resultater.
«Det er spesielt dette jevne, noe høyere avlingsnivået for delt gjødseltildeling, som bør interessere både kjøpere av – og produsenter av såmaskiner.»
Det konkluderer NLR Innlandet med i siste utgave av medlemsbladet «Grønt i Fokus», hvor de har analysert tallene fra såmaskintesten de har gjennomført siden 2017. På grunn av tørkesommerens utslag i 2018, er dette året tatt ut av beregningene. Snittet er derfor beregnet basert på 2017, 2019 og 2020, og tallene viser at gjødslingsstrategien en kan benytte med en HORSCH Pronto, har resultert i en pen avlingsøkning:
«Forskjellen mellom tradisjonelle kombisåmaskiner med skåler og HORSCH, med gjødseltildeling i både så- og gjødselskåler, har også vært jevn de siste to årene, på 5-6 prosent større avling for HORSCH sin metode. Avlingsforskjellen var større også her i 2017».
AgroNytt var med da testfeltet ble sådd våren 2020, og her kan du se vår reportasje:
Delt gjødselplassering
Mads Kristoffer Skraastad er HORSCH-eieren som har bidratt i testen med sin Pronto 4 DC i den populære PPF-utgaven. PPF er forkortelse av «Precise Placement of Fertilizer», og innebærer at det sitter egne gjødsellabber som består av to skåler vinklet mot hverandre. Disse opereres uavhengig av forredskapet, og sørger for å plassere gjødsla på eksakt, ønsket dybde, og med så lavt trekkraftbehov som mulig.
PPF ble lansert tilbake i 2006, og har vært den klart mest solgte versjonen av Pronto i Norge. Med våre korte vekstsesonger og ofte kalde jord om våren, kom etterspørselen etter mer fleksible løsninger (se faktaboks). Svaret fra HORSCH var å gi mulighet for å regulere spjeldet ved utmatinga for gjødsla, slik at en ønsket andel kan vinkles over og blåses videre sammen med såfrø. Det gir mulighet for å legge hovedandelen av gjødsla litt dypere og til siden for såfrø, mens en liten startpakke plasseres tett på frøet. Særlig positivt er dette for plantas fosforopptak, da fosfor er lite mobilt i kald jord.
Forbedret dekningsbidrag
– Når en først har kjøpt en sånn maskin, så er det litt moro å se om det er noen forskjeller mellom de ulike såmaskinene. Om du har valgt en maskin som er bedre enn alternativene, fortalte Mads Skraastad, da vi intervjuet han våren 2020.
Når du leser resultatene som nå er presentert i «Grønt i Fokus», hva tenker du om økonomien i gjødslingsstrategien du har valgt?
– Med et avlingsnivå rundt 700 kilo og en avlingsøkning på 5-6 prosent, da får du en meravling på 35-40 kilo. En kan jo regne mye på hva det kan forsvare av investeringer, men sitter man med en eldre såmaskin selv, vil økningen i dekningsbidrag dekke hele kostnaden til å leie inn en som kan så med Pronto. 100 kroner målet er ganske stor forskjell, fastslår Skraastad.
Økt fleksibilitet med DuoDrill
Løsningen HORSCH har laget for delt gjødselplassering er standard på Pronto DC, vel og merke er det samme gjødselslag som nødvendigvis blir plassert begge steder.
– Vi kan også levere en DuoDril-tank til småfrø og startgjødsel. Fordelen er da at man kan benytte et eget gjødselslag til startgjødsel, opplyser Ingar Høgmoen, produktsjef hos Norwegian Agro.
Ulike gjødselalternativer til Pronto
Tyske HORSCH har siden etableringen på 1980-tallet blitt en av verdens største produsenter av jordarbeidingsredskaper og såmaskiner. Med kunder over hele verden er det mange ulike behov og ønsker som skal dekkes, og således finnes det mange ulike måter å skreddersy HORSCH sine såmaskiner. Pronto DC har vært den mest solgte modellen i Norge, og da fortrinnsvis levert i PPF-utgave. I Norge har man hele veien valgt gjødsellabben med doble skåler, men som man kan se i brosjyra finnes også en gjødsellabb med enkelskål. Velger man bort egne gjødsellabber er det fortsatt mulig å få tilført gjødsel, i G&F-modellen (Grain & Fertilizer) plasseres nemlig såfrø og gjødsel sammen, via samme labb. Vi skal ikke lenger enn til Danmark før den gjødslingsstrategien er mer populær enn PPF-utgaven, mye grunnet tilgangen på husdyrgjødsel som kun skal suppleres med en liten porsjon kunstgjødsel. I Norge holder vi fast ved at det over tid vil være lønnsomt med presis gjødselplassering, gjerne da i kombinasjon med en liten andel sendt sammen med såkornet.
Et norsk «patent»
Å kombinere HORSCH sine gjødslingsstrategier G&F og PPF, kan kort oppsummeres som å kombinere det beste fra to verdener. Her oppnår man fordelene med næring tett på frøet, samtidig som røttene senere har noe å strekke seg etter. Vi kontaktet Frank Karling hos CF Maskin, mangeårig selger av HORSCH og også tidligere importør, for å få nøste opp i ryktet om at ideen bak konseptet er norsk.
– Det stemmer! Vi hadde en samling for HORSCH-kunder her i Skiptvet for mange år siden, og da ble ønsket ytret fra Hans Stumberg. Vi tok det videre til HORSCH, og så er resten historie, forteller Karling.
Han berømmer HORSCH for å være lydhøre for ideer og forslag, og synes det er svært givende å jobbe så tett med en leverandør.
– Gode forslag tar HORSCH til etterretning. Det ser vi også når vi er på kurs, de noterer som rakker’n når det kommer gode forslag. Mange av de ansatte hos HORSCH er bønder som selv, og de lever virkelig etter slagordet «Passion for farming». Det gir oss en del sånne effekter, poengterer Karling.