Vestfoldbonden planlegger å dyrke 625 dekar med Mirakel vårhvete.
I forkant av årets vekstsesong har vi intervjuet fem gårdbrukere – en jærbu, en trønder, en nordlending, en østfolding og en vestfolding om strategiene for vekstsesongen 2022.
Paul Christen Eikeberg
Alder: 44 år
Sted: Tønsberg, Vestfold
Areal: 1 450 dekar (521 dekar eid)
Vekster: Høst- og vårhvete, åkerbønner, eng, grasfrø og kålrot
Hvordan ser vekstplanen ut for 2022?
200 dekar Creator høsthvete, 210 dekar Grindstad timoteifrø, 251 dekar eng til grovfôr, 625 dekar Mirakel vårhvete, 65 dekar kålrot, 100 dekar Birgit åkerbønner
Hvilke mål har du satt for avlingsnivået i 2022?
På vårhveten har jeg lyst til å sikte på matkvalitet, og et sted mellom 500 og 600 kilo må vi håpe på. Jeg skal så vårhveten på arealer jeg hadde åkerbønner og kålrot i fjor, og også en del etter gras. Så der bør det være mulig å hente ut litt vekstskifteeffekt, satser jeg på. Skulle jeg kjøpt inn vårkorn i dag, kan det hende jeg hadde tenkt annerledes, men jeg gjorde innkjøpet av Mirakel i fjor. På høsthveten er det veldig bra om jeg kommer opp i 750–800 kilo, men jeg kommer ikke til å tildele 25 kilo nitrogen i år. Den skal være god til å overtale, den som sier jeg skal gjøre det. Jeg er med i rådgivingsgruppe i NLR, så det blir å følge med på råd og tips der.
En opptur eller et høydepunkt å fortelle om fra 2021-sesongen?
Jeg har aldri vært så mange ganger ut av treskeren for å se hvor kornet ble av, som i fjor. Da hadde jeg store ambisjoner for høsthveten, helt til jeg satt meg på treskeren. Det må ha vært for tørt gjennom matinga, og der har vi ikke noe virkemidler. Men jeg trøster meg med at det ble mye halm, og jeg trenger jo det til dyra, så det ble oppturen. Et annet høydepunkt må være timoteien, hvor jeg fikk 109 kilo ferdig rensa vare per dekar.
Hvilke tiltak gjør du på kort sikt som følge av kostnadsutviklingen?
Jeg kjøpte gjødsel tidlig, nesten til normalpris, men jeg vet jo at det kommer en bakside til høsten, så jeg er jo betenkt. Jeg vil prøve å bruke gjødsla så riktig som mulig, og har en god del husdyrgjødsel og biorest, så planen er å fordele en passelig liten dose på et så stort areal som mulig. Så en «dæsj» med mineralgjødsel, og deretter prøve å bladgjødsle litt. Jeg har prøvd litt bladgjødsling på kålrot, men hittil bare tenkt på det i korn. Men nå skal vi realisere planene. Det er viktig å ikke rote bort noe næringsstoffer, og det kan en fort gjøre om det er mangel på mikronæringsstoffer.
Har du planlagt noen endringer i drifta i årene som kommer?
Jeg har ikke noen store planer, men hvis alle skal hive seg på og skal dyrke havre, da får vi dårlig betalt for den også. Vi må passe på å dyrke et visst spekter av korn, tilpasset markedet, så vi ikke biter oss sjøl i halen. Alle kan ikke dyrke åkerbønner heller. Selv om avlingene mine var gode i fjor, kan jeg ikke «gønne» på med mer areal i år. En må tenke vekstskifte, og når en har drevet en god stund med bønner må en være påpasselig at det går 5–6 år i mellom. Det er viktig å tenke langsiktig, så jeg har ikke noen store planer om å endre noe i drifta brått.
Hvordan regner du gjødselkostnad i 2022, dagens pris eller det du betalte?
Jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal regne. En bør jo se på hva den koster om jeg skulle kjøpt nå i vinter. Håper veldig på økte priser, men det gjenstår å se.
Hvilke tiltak gjør du neste år dersom kunstgjødselprisen holder seg rundt 7–8 kroner per kilo?
Det må være å spare så gjødselkummen er klin full før våronna. Men det er ikke så godt å spare på næringsstoffene, dyra produserer jo det de gjør, gjennom hele året.
Hva står på lista over fremtidige investeringer?
Grøfte 132 dekar i år, og holde fokus oppe på kalking. Målet er pH på 6,5 cirka. Av redskap kunne jeg tenkt meg en gåsefotharv for rask nedmolding av biorest og husdyrgjødsel.
Tips til yrkesbrødre og -søstre?
Det må gjødsles, og vi må ha trua! Noen skriver de bare skal så for å få tilskudd, men produksjonstilskuddet utgjør jo så lite av regnestykket. Ellers er det veldig ålreit med rådgiving og treffe likesinnede – det er å anbefale!
Se vår videoreportasje med Paul Christen fra våronna 2021 her: