H-Mek i Samnanger har vokst fra en til fem ansatte på to år.
Haukaneset, Samnanger
Sindre Hjelanes sa opp jobben i Nordsjøen for å etablere egen bedrift våren 2017. Året etter inngikk han forhandleravtale med Norwegian Agro Machinery, og dermed fikk H-mek ansvar for salg og service av kjente merkevarer som CLAAS, Bogballe og Duun i store deler av Hordaland.
– Vi omsatte for 300 000 i 2017, 2,8 millioner kroner i 2018 og 9,4 millioner i 2019, forteller Sindre, som er daglig leder og selgeren i firmaet.
Sindre Hjelanes er selger og daglig leder hos H-mek AS.
Fra anlegg til landbruk
Med seg på laget har han fått med seg kona Marianne, som han omtaler som den fornuftige og jordnære av de to, til å håndtere deler, økonomi og «holde styr på butikken».
– Jeg er positiv til det meste, og det er ikke alltid mine avgjørelser er de riktige. Da har jeg heldigvis med meg Marianne, som fortsatt er den fornuftige, smiler Sindre.
I fjor vinter startet Thorvald Moe og et halvt år etter fikk han følge av Nils-Roar Haug, begge mekanikere.
– Thorvald og Nils-Roar har bakgrunn fra anleggsbransjen, men har allerede tilegnet seg mye kunnskap om landbruksmaskiner.
Tar ansvar for rekruttering
Kvartetten fikk i sommer en femte kollega da Magne Gjøen startet som lærling 15. juni.
– Magne var utplassert hos oss en måned, og da så vi raskt potensiale i gutten. Allerede femte dagen her som lærling kløyvde han en traktor og bytta lager på egenhånd. Det er det ikke mange lærlinger som gjør, sier en imponert sjef.
Selv i en liten organisasjon som H-mek mener Sindre det skal være rom for å ta inn en lærling.
– Skal vi være i denne bransjen her må vi være med å ta ansvar for å rekruttere nye mekanikere. Så fort du har muligheten, da må du ta inn lærling, mener Sindre.
– Det kan by på utfordringer, men jaggu er det utfordrende å få tak i en ferdig utdanna fagmekaniker også. En må ikke se på en lærling som et problem, men en utfordring og en ressurs. Jeg er veldig fornøyd med alle mine ansatte.
Traktor og grastustyr
I utgangspunktet startet han først opp som servicepunkt, men også salgsbiten kom med da bemanninga økte. Det angrer han ikke et sekund på, og nå står bedriften klar til å hjelpe kunder i alle ledd av verdikjeden, fra salg av nytt og brukt til reparasjoner og delesalg.
– Vi har tre fullrigga servicebiler som kjører rundt i distriktet som rullende verksteder. Delesalget har tatt seg veldig opp og vi har på salgssiden aktivt søkt etter nye og gamle kunder. Selvfølgelig er det mange tidligere CLAAS kunder som er fornøyd med at det kom på plass en ny CLAAS forhandler her i området, og vi har solgt CLAAS maskiner fra Gulen og Sotra i vest til Hardangerfjorden i øst.
– ELIOS 200 og ARION 400 er de mest populære traktorseriene, og av grasutstyr er det særlig LINER samlerive og DISCO slåmaskiner vi har solgt mest av. Senest denne uka leverte vi en slåmaskin, bestilt på kvelden mandag og levert tirsdag.
Ekspansjonsplaner
Å ha solid kompetanse i dyktige mekanikere, reservedeler på hylla og maskiner for rask levering er suksesskriteriene for å lykkes, mener Sindre.
– Vi er en serviceinnstilt bedrift som spiller på lag med kundene. Delelageret vårt bygger vi opp del for del, basert på det kundene i området vårt har behov for. De viktigste delene har vi nå på lager, så vi prøver å tilpasse oss etter hvert. Stort sett har vi deler fra Tyskland i løpet av et døgn om det haster.
Per i dag holder de til i leide lokaler, men hvis alt går etter planen blir det forandring på det.
– Vi begynte på 120 kvadratmeter på Haukaneset, men vi kjenner at vi har vokst litt ut av det. Vi har bestemt oss for å at vi skal ha en liten butikk, så det blir bygging på et tidspunkt. Vi er på vei til å bli noe, smiler Sindre lurt.