Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Meny
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Bogballe
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
Søk
Lukk

Velkommen inn i en av verdens mest moderne traktorfabrikker

Hør om de store investeringene og fornyelsen av CLAAS-fabrikken i Le Mans.

– Fabrikken bak her ble bygd i 1938, men den gang var det ikke en CLAAS fabrikk. Det var Renault, et ekte fransk merke. Vi startet å bygge traktorer her på 1940-tallet, og vi har aldri sluttet å lage traktorer etter det, forteller Agnes Pokorny, ansvarlig for markedsføring og kommunikasjon på CLAAS sin traktorfabrikk i Le Mans.

(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)

Vi treffer Agnes på utsiden av den nyrenoverte fabrikken, som bærer på mye historie, og ikke minst lange og stolte tradisjoner.

– Det har vært en stor utvikling, for vi startet i hovedsak med små traktorer for det franske markedet. Men i 2003 var det et stort skifte, da CLAAS tok over dette firmaet, og kjøpte Renault. Da startet det en helt ny historie for traktorene.

Og du ble på laget rett etterpå, i 2005?

– Ja, jeg var ikke der da endringene skjedde, men to år etter. Da var det mye nytt, og det var fortsatt noen oransje traktorer inne i fabrikken, men veldig få av dem. De fleste var allerede grønne, og vi startet forandringer, skiftet fargene i fabrikken og hele kulturen i firmaet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Agnès Pokorny startet å jobbe for CLAAS i 2005, og som oppvokst på gård i Frankrike hadde hun allerede god kjennskap til firmaet. Faren kjøpte nemlig en MATADOR tilbake i 1978.

Kan du fortelle litt om utviklingen siden 2005?

– Jeg vil si det har vært flere steg i utviklingen. Om vi snakker om fabrikken, har vi forandret mye rundt logistikken og organiseringsmodellen for fabrikken. Det er kalt «Industrial Lean-prosess». Vi ville være mer effektive, vi ville ha det mer rent. For å kunne håndtere de nye utfordringene med produktene. Det var første steg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ferdig lakkerte traktorkropper er her på vei tilbake til monteringslinja.

Og i 2010 åpnet dere en ny lakkeringsavdeling?

– Ja, det var ulike steg i moderniseringa. I 2008 startet vi med hyttemonteringslinja. For å gi kapasitet til å håndtere det store antallet av hytter vi skulle produsere. I 2010 investerte vi en ny lakkeringsavdeling. Det var en investering på 10 millioner euro. Den vi hadde tidligere var for gammel, og hadde ikke kapasitet til å ta i mot de store traktorene, som AXION 900. Vi ønsket å modernisere og forbedre kvaliteten for lakkeringa. Så vi bestemte oss for den store investeringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Autonome kjøretøy frakter traktorkroppene rundt i fabrikken, helt til hjulene monteres og traktoren selv kan kjøre ut av porten.

Og også de siste årene har det blitt investert over 40 millioner euro?

– Ja, jeg vil si det var den viktigste transformasjonen av fabrikken. Avgjørelsen ble drevet fram av arbeiderne selv. Vi ville gi de støtte, for å møte kompleksiteten i produksjonen. Også for å ta nye steg framover med hensyn til våre ambisjoner for kvalitet, og for å betjene kundene. Hele fabrikken ble fornyet, og malt på nytt. En ny, og mye mer moderne monteringslinje er på plass. Og mye digitalisering i produksjonskonseptet. Du har ergonomisk opphengte verktøy og autonome kjøretøy til å kjøre traktorkroppene. Vi kan jobbe med mobile reservedelstraller, så jeg vil nå si vi er i «Industry 4.0».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Førerhytte og traktorkropp skal føres sammen, og et team på fire står klar til å utføre oppgaven på kort tid.

Så det er en av de mest moderne traktorfabrikkene i verden?

– Ja, jeg tenker det. Jeg inviterer dere til å komme besøk. Dere vil bli overbevist. Det er ikke bare tomme ord, det er realitet.

Hvor mange arbeider her?

– På innsiden av dette arealet er vi 700 ansatte. Vi har 400 arbeidere i produksjonen og logistikk, som driver det daglige arbeidet inne i fabrikken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Siden 2018 har CLAAS investert mer enn 40 millioner euro for å oppgradere fasilitene i Le Mans til en «Industry 4.0-fabrikk», hvor roboter møter Internet of Things (IoT) og virtuell virkelighet.

Vi har deltatt på en omvisning, og fikk høre mange interessante fakta. Dere produserer mange traktorer hver eneste dag?

– Ja, vi bygger i snitt 50 traktorer per dag. Vi kan øke opp til 60, og ved å endre litt kan vi komme opp i 75. Men vi er klare for 60 traktorer per dag.

Men det er ganske utfordrende tider nå om dagen?

– Ja, det er sant. Vi står i noen krevende og uforventede situasjoner, knyttet til levering av materiell. På grunn av krigen mellom Russland og Ukraina, og også korona-situasjonen i Kina. Det påvirker den globale deleforsyningen. Men vi må leve med det, vi må tilpasse oss og være fleksible. Vi finner løsninger på daglig basis. Vi vil fortsette å heve nivået på produksjonen, og jeg håper vi kan klare å hoppe videre opp i produksjonsnivå. Fordi etterspørselen er der for øyeblikket.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den nyrenoverte fabrikken har en imponerende logistikk, hvor alt av deler og komponenter kommer «timet og tilrettelagt» inn til monteringslinja.

Vi snakket litt om Renault, og det er en ganske interessant historie. De var først i verden med firepunkts hyttefjøring?

– Ja, det stemmer. Det var noe som virkelig ble verdsatt i Frankrike, og vi tok vare på det, fordi det var noe som var interessant for kundene. Og, vi har vel ikke snakket om TERRA TRAC, men det var også i 1918 en beltetraktor. Det var ikke det TERRA TRAC navnet den gang, men nå har vi fått det, så historien videreføres.  

For nå bygger vi AXION 900-serien, med TERRA TRAC?

– Ja, den bygges her, i partnerskap med våre kolleger i Paderborn. De lager beltene, så produserer vi traktoren her, og putter beltene på traktoren her i Le Mans.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

AXION 960 TERRA TRAC er den største traktoren som produseres i Le Mans. Fra dette året kan traktoren leveres med to nye beltebredder, 457 og 890 mm. Fra tidligere er 635 og 735 mm tilgjengelig.

Og ved siden av traktorfabrikken her i Le Mans, så har dere også samarbeid med en annen traktorprodusent, som produserer mindre modeller?

– Ja, vi har så stor diversitet at vi har bestemt for mange år siden, og samarbeide med et annet firma i Italia, Agritalia. De produserer små traktorer, i hovedsak NEXOS og ELIOS-seriene, som har blitt fornyet nå nylig. Og dere vil ha mulighet til å oppleve de i felt veldig snart.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prisbelønte traktorer fra Le Mans
En milepæl for CLAAS var da de i 2014 vant Tractor of the Year med AXION 850. I 2006 hadde de vunnet prisene «Best design» for ARES 697 og «Best of Specialized» med NECTIS 267F, men dette var første gang de stakk av med prisen i hovedkategorien i Tractor of the Year-kåringen. I 2021 tronet de på nytt øverst på pallen, da AXION 960 CEMOS vant den nyopprettede prisen «Sustainable Tractor of the Year». Verdt å nevne er også at CLAAS ARION 440 gikk seirende ut av en stor nordisk traktortest i 2021, hvor sju ulike lastertraktorer ble testet av en rekke landbruksjournalister, deriblant Bedre Gardsdrift.

Så i denne fabrikken snakker vi om ARION og AXION?

– Det er sant, det er hovedproduksjonen vår. Vi fokuserer på ARION 400, ARION 500, ARION 600, AXION 800 og AXION 900. Og hvis du kommer på besøk, vil du se kun disse.

Hvordan er det å arbeide i CLAAS, og være her i så mange år?

– Jeg har vært her siden 2005, og det er en fantastisk erfaring. Fordi det er som en stor familie. Det er alltid mange prosjekter og store investeringer, så det er trivelig å jobbe her. Fordi vi må innovere hele tiden, finne nye måter å jobbe på. Nye måter å gjøre ting på. Så det er veldig motiverende.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jonas fra den tyske salgsorganisasjonen CVG, ga oss et innblikk i hvordan CLAAS arbeider med digitalisering i det tyske markedet.

– Jeg tenker digitalisering vil fortsette, fordi det er en god ressurs for forbedringer. Det hjelper deg å bli mer effektiv. Det hjelper for å gi støtte til arbeiderne. Det er ingen konkurranse mellom digitalisering og mennesker. Det er heller et verktøy for å støtte mennesker. Og det er filosofien i hva vi gjør her i fabrikken, vi bruker det for å støtte opp så vi blir mer effektive. Og det hjelper til å åpne nye dører til å bli mer fleksibel og tilpasningsdyktig. Jeg tror det bare vil fortsette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Siden de første Renault-traktorene så dagens lys i etterkant av 1. verdenskrig i 1918, har det skjedd en rivende utvikling fram til dagens CLAAS AXION 960 TERRA TRAC.

Så hvordan tror du denne fabrikken vil være om ti år?

– Kan den bli mer moderne enn nå? Jeg vet ikke..

– Det som er sikkert er at vi kommer til å produsere flere traktorer. Det er viktig, vi vil produsere større volumer. Jeg tenker vi virkelig er en fabrikk, klare for det. Så vi vil være der, alltid med nye ideer. Jeg er overbevist om at vi om ti år fortsatt vil være den mest moderne fabrikken i Europa, avslutter Agnès.

(Se stort bildegalleri nederst)

Utviklingen i modellutvalg fra CLAAS

Se brosjyrer og les mer om CLAAS traktor her.
DSC03319
DSC03320
DSC03322
DSC03323
DSC03325
DSC03328
DSC03329
DSC03332
DSC03334
DSC03336
DSC03337
DSC03338
DSC03339
DSC03340
DSC03341
DSC03343
DSC03344
DSC03348
DSC03350
DSC03351
DSC03352
DSC03353
DSC03355
DSC03356
DSC03361
DSC03362
DSC03363
DSC03364
DSC03369
DSC03371
DSC03373
DSC03375
DSC03376
DSC03378
DSC03382
DSC03385
DSC03386
DSC03387
DSC03389
DSC03391
Få tilbud

Visste du at..?
– 75 prosent av den årlige produksjonen i Le Mans, eksporteres til mer enn 80 land over hele verden.
– Det i Le Mans-fabrikken produseres cirka 10 000 traktorer årlig. Årets ambisjon var å øke til 13 000, men komponentmangel fører trolig til at produksjonen lander rundt 9 000.
– Traktorene som produseres i Le Mans spenner fra minstemann ARION 410 på 90 hestekrefter, gjennom fem ulike serier og 26 ulike modeller, opp til AXION 960 på 445 hestekrefter. Sistnevnte kan sammen med lillebror AXION 930 leveres med TERRA TRAC belteunderstell.
– CLAAS tilbyr traktorer fra 75 til 530 hestekrefter.
– CLAAS selv produserer bakakslinger og transmisjoner gjennom firmaet Gima, som de eier 50/50 sammen med Agco. Eksempelvis QUADRISHIFT og HEXASHIFT leveres fra Gima-fabrikken i Beauvais, mens de trinnløse CMATIC-transmisjonene enten kommer fra CLAAS Industrietechnik i Paderborn i Tyskland (ARION) eller kjøpes av tyske ZF (AXION).
– XERION er sammen med de minste traktorseriene, ELIOS og NEXOS, ikke produsert i Le Mans. XERION lages i samme fabrikk som CLAAS treskere og finsnittere i Harsewinkel, mens italienske Agritalia produserer ELIOS og NEXOS i Rovigo.

Få tilbud

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Få AgroNytt helt gratis!

Få ferske nyheter, inspirerende kundereportasjer og nyttige produktomtaler direkte i innboks! Abonner på AgroNytt helt gratis

Registrer din epostadresse her:

Publisert: 21. mars 2023

HORSCH med egen servicetekniker i Norge

David Larsen går fra CF Maskin til HORSCH.
Les mer

Publisert: 14. mars 2023

Grønn nysatsning hos Traktorservice

Inviterer til nyåpning som Norwegian Agro-forhandler 21. og 23. mars.
Les mer

Publisert: 14. mars 2023

Velkommen til årets vårdager

Se vårens aktivitetsoversikt hos landets Norwegian Agro-forhandlere.
Les mer

Publisert: 14. mars 2023

Skifter namn til Autagro Årdal og Autagro Møgedal

Årdal Landbruk og Møgedal Mek. Verkstad gjekk saman i 2020 for å stå sterkare i ein stadig tøffare marknad. No samlar dei seg også under nytt namn og profil.
Les mer

Publisert: 3. mars 2023

Hver tredje såmaskin selges av Norwegian Agro

Gjør suksess med markedets bredeste sortiment av såmaskiner.
Les mer

Publisert: 28. februar 2023

Tjue år med CLAAS traktorer fra Le Mans

Følg historien fra oppkjøpet av Renault i 2003 til dagens portefølje fra 75 til 530 hk.
Les mer

Publisert: 27. februar 2023

En lysegrønn start på treskeråret

Nær 60 prosents markedsandel til CLAAS i et svakt treskermarked.
Les mer

Publisert: 23. februar 2023

Rauch til Norwegian Agro

Godt etablerte Rauch forsetter sin satsing i det norske markedet med Norwegian Agro som importør og nasjonalt forhandlernett i Norge.
Les mer

Publisert: 28. oktober 2022

Michael Horsch om klimaendringene: – Bøndene i Norden er vinnerne

Høyere temperaturer vil gi større muligheter for nordisk planteproduksjon, mener grunnleggeren av HORSCH.
Les mer

Publisert: 19. oktober 2022

Nytt AgroNytt-magasin ute nå

Få AgroNytt nr. 2/2022 hos din lokale forhandler eller les digitalt her.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no