Hopp til innhold
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss
  • Aktuelt
  • Kampanjer
  • Produktomtaler
  • Kundereferanser
    • CLAAS grashøsteutstyr
    • CLAAS traktor
    • CLAAS tresker
    • Horsch
    • Multiva
    • Lemken
    • Øvrige redskapsmerker
  • Kontakt oss

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller», og at ulike dyregrupper har behov for forskjellig grovfôrkvalitet.   

– Det er kjekkest når det stemmer, men det hender at teori og praksis ikke går helt hånd i hånd, sier Anja Våg Skjold med et smil.

Faglederen for fôring i TINE Rådgiving er første gjest i den nye serien Grovfôrpodden, hvor programlederne Harald Volden og Espen Syljuåsen har invitert ulike fagpersoner til å dele sin kunnskap.

– Når teori og praksis ikke går hånd i hånd blir jeg nysgjerrig, for hva er det som er årsaken til at det som man opplever i praksis ikke stemmer ut fra en teoretisk betraktning, spør Harald.

– Det fine med sånn vi jobber i TINE er at vi har fagledere som både er operative rådgivere og som har i oppgave å drive faglig opplæring, sparring og ta imot informasjon fra rådgiverapparatet. Så deler de informasjonen og erfaringer med oss som jobber på den teoretiske sida og vi får et godt samspill mellom fagfolka der målet rett og slett er å utvikle faget.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se første episode av Grovfôrpodden her, eller…

Lytt til Grovfôrpodden på Spotify her.

Hva slags grovfôrstrategi skal du legge opp til?

TINE Rådgiving jobber ut fra en proaktiv tilnærming, ved å se på behovet til besetningen og dyra og lage et grovfôr som er tilpasset målene i produksjonen.

– Vårt slagord er at «fjøset bestiller», og vår idé rundt det er – at man i stedet litt flåsete sagt må «ta det en får» – setter en tydelig ambisjon om å produsere det fôret som kua, kviga og oksen bestiller. Til å planlegge har vi et veldig spennende verktøy som heter TINE Produksjonsprognose, som kan hjelpe oss å lage de kvantitative vurderingene, forteller Harald.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vi starter med en god forventningsavklaring hos bonden. «Hva ønsker du å produsere?» og «Hvor vil vi?». Det må ligge i bunn, så lager vi en melkeprognose. Hvordan skal vi klare å produsere disse tonna med melk, og på hvilke dyr skal vi gjøre det? Hvor mye kviger trenger vi, og få en oversikt over hele dyreflyten i besetningen. Da kan du også regne ut hvor mye fôr du trenger til de ulike dyregruppene, og det er det som blir bestillinga fra fjøset, forklarer Anja.

En bred vei basert på grovfôr

Ovenfor sine rådgivingskunder tegner Anja gjerne opp et bilde for å illustrere hvor viktig godt grovfôr er.

– Jo mer av energien kua klarer å hente ut av grovfôret i rasjonen, jo lettere er det å holde henne frisk. Så hvis du tenker det som en kjerrevei, og lager deg en bredere vei med godt grovfôr, da er det lettere å holde god fart og ha en høy produksjon. Får kua mye energi fra grovfôret sitt, trenger du heller ikke så høye kraftfôrmengder, og det er ikke så lett å havne i grøftekanten, poengterer faglederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hva fjøset bestiller kan riktignok variere mye fra gård til gård, noe som blir belyst fra mange vinkler gjennom episoden. Det er viktig å legge vekt på hva som er gårdens ressursgrunnlag både i form av bygningsmasse og arealer.

– Forutsetningene og produksjonsgrunnlaget er så vidt forskjellig, men basert på de erfaringene vi har så langt, er vi sikre på at setter du deg et mål om at du skal produsere den type kvalitet. Og man setter opp en struktur på det, så ser vi det at det er mulig å nå målene man setter seg. Samtidig er det slik at det ikke bestandig det går i henhold til planene og derfor er det viktig at en på forhånd har tenkt igjennom både plan B, C D og E, sier Anja.

Når grovfôret er høstet så er bare deler av jobben gjort. I denne episoden settes det også fokus på et godt management og hvor viktig optimalisering av fôringa er for å lykkes.

Temaer i episode 1 av Grovfôrpodden:

  • Betydning av grovfôrkvalitet for produksjon, helse og fruktbarhet
  • Trumfer mengde over kvalitet?
  • Samspill mellom grovfôr og kraftfôr
  • Behov til ulike dyregrupper
  • Bruttoavling vs. nettoavling

I studio i denne episoden:

  • Harald Volden, professor ved NMBU og spesialrådgiver i TINE
  • Anja Våg Skjold, fagleder fôring i TINE Rådgiving
  • Espen Syljuåsen, redaktør av AgroNytt

Episode 1 – «Fjøset bestiller»
Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

Episode 2 – Planlegging
Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

Episode 3 – Alternative fôrvekster
Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

Episode 4 – Gjødsling
Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

Episode 5 – Sekundering
Sekundering av slåttestart

Episode 6 – Høsting
Tid for innhøsting

Episode 7 – Disponering
Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Bli kontaktet

Fyll ut skjemaet for å bli kontaktet av din nærmeste forhandler.

Publisert: 27. mars 2025

Reisebrev fra Blæstad-studenter på besøk hos CLAAS

På rundreise i Tyskland før bachelor-studiet avsluttes.
Les mer

Publisert: 17. mars 2025

Har vi nok fôr, og hva har vi egentlig produsert?

Det er to sentrale spørsmål i Grovfôrpoddens sjuende episode.
Les mer

Publisert: 11. mars 2025

Tid for høsting

I sjette episode av Grovfôrpodden er vi opptatt av å bevare kvaliteten fra jordet og helt fram til fôrbrettet.
Les mer

Publisert: 6. mars 2025

Sekundering av slåttestart

I femte episode av Grovfôrpodden diskuterer vi ulike metoder for å finne optimalt høstetidspunkt.
Les mer

Publisert: 23. februar 2025

Husdyrgjødsla ligger i bunn som den viktigste ressursen

I episode fire av Grovfôrpodden er temaet gjødsling.
Les mer

Publisert: 16. februar 2025

Alternative grovfôrvekster i graslandet Norge

I tredje episode av Grovfôrpodden fordyper vi oss i mais, åkerbønner og korn.
Les mer

Publisert: 9. februar 2025

Antall slåtter er ikke valgfag om du ønsker god kvalitet

I andre episode av Grovfôrpodden legger vi en plan for grovfôrproduksjonen. 
Les mer

Publisert: 2. februar 2025

Hvilket grovfôr bestiller ditt fjøs?

I første episode av Grovfôrpodden fokuserer vi på «Fjøset bestiller».
Les mer

Publisert: 21. januar 2025

Ny serie om grovfôr fra AgroNytt og TINE

Søndag 2. februar lanseres første episode i Grovfôrpodden.
Les mer

Publisert: 19. desember 2024

Duun med enorm suksess i V-fresens rike

Rune Roland og Norwegian Agro Røn selger Duun VF253 som varmt hvetebrød.
Les mer
Hent flere

Om AgroNytt

AgroNytt er et kundemagasin fra Norwegian Agro Machinery, utgitt på både nett og papir. Ansvarlig redaktør for AgroNytt.no er Espen Syljuåsen.

[email protected]
www.norwegianagro.no

Administrer informasjonskapsler
Vårt nettsted bruker informasjonskapsler for å gi deg den beste opplevelsen, og for å kunne gi deg forbedret og relevant innhold i vår kommunikasjon med deg. Dine preferanser er viktige for oss. Vi bruker bare de data som du gir ditt samtykke til, med unntak av nødvendige informasjonskapsler som må være tilstede for at vitale funksjoner på nettsiden skal kunne fungere.
Nødvendige informasjonskapsler Alltid aktiv
Disse informasjonskapslene er nødvendige for at nettstedets grunnleggende funksjoner skal fungere og kan ikke deaktiveres. Informasjonskapslene muliggjør gjennomføring av aktiviteter og handlinger på nettstedet som du ønsker å gjennomføre, som for eksempel å sende et kontaktskjema. Informasjonskapslenes funksjoner benyttes også til ivaretakelse av nettstedets design, sikkerhet og drift i samsvar med gjeldende regler.
Preferanser
Lagring av data eller tilgang er nødvendig for å lagre preferanser som ikke er etterspurt av abonnenten eller brukeren.
Statistikk og analyse
Disse informasjonskapslene samler inn informasjon om hvordan våre gjester bruker nettsiden, slik at vi kan måle og forbedre opplevelsen på nettstedet vårt for deg som bruker. Dette kan være hvilke sider man besøker, hvor lang tid man er inne, hvordan man navigerer på nettstedet, ol. Lagring av data eller tilgang brukes utelukkende til anonyme statistiske formål. Uten en stevning, frivillig samtykke fra din internettleverandør eller en tredjepart, kan informasjon som er lagret eller hentet for dette formålet alene vanligvis ikke brukes til å identifisere deg.
Markedsføring
Informasjonskapsler for markedsføring(fra tredjepart) samler informasjon som bidrar til at vi kan tilpasse og levere annonser med høyere relevant innhold, både innenfor og utenfor dette nettstedet, basert på dine interesser, adferd og aktive handlinger. Disse informasjonskapslene lar oss også kunne lese av resultater av de markedsaktiviteter som gjøres. I noen tilfeller kan disse informasjonskapslene innebære behandling av dine personopplysninger.
Administrer alternativer Administrer tjenester Administrer {vendor_count} leverandører Les mer om disse formålene
Vis innstillinger
{title} {title} {title}