Andrea Næss Bergum er ny landbruksmekanikerlærling hos CF Maskin.
– Jeg havnet her på grunn av hobbyen min, introduserer Andrea Næss Bergum.
21-åringen fra Gjøvik har nylig startet på sitt første år som landbruksmekanikerlærling, men selv om det florerer av landbruksverksteder i hjemdistriktet, valgte Andrea å søke seg et helt annet sted.
– Læreren min kom til meg å sa at han hadde vært på en landbruksmesse, og der hadde han truffet en fra CF Maskin som hadde sagt at de gjerne ville ta inn jenter som lærlinger. Jeg fikk utfordringen, kontaktet en venninne som jeg fikk bo hos, og reiste på utplassering i totalt seks uker i fjor vinter.
Andrea trivdes godt, og med en arbeidsgiver som også var godt fornøyd med Andrea sin innsats, ble det til at Gjøvik-jenta startet som lærling hos CF Maskin den 8. august i år. Men hvorfor mekke på landbruksmaskiner, og hvorfor Østfold? Vi må skru tilbake tida å bli bedre kjent med den uredde 21-åringen.
Drømmer om å bli proff
Enduro er navnet på en motorsykkelsport i krysningspunktet mellom motocross og trial. Det kjøres på baner i tøft terreng, det går fort og det handler om utholdenhet. Nettopp denne sporten er Andrea lidenskapelig opptatt av, og hadde drømmen gått i oppfyllelse, skulle hun gjerne blitt proff Enduro-utøver.
– Enduro er litt som mountain bike, men med motor, forklarer Andrea, som gikk to år på folkehøyskole i Setesdal, hvor alt handlet om enduro.
– Vi skrudde på egne sykler og det var ganske interessant å lære og skru. Derfor fant jeg ut at jeg ville begynne på TIP, og parallelt med skolen fikk jeg utplasseringsplass på et motorsykkelverksted. Kontaktlæreren min lurte på om jeg også ville prøve landbruksverksted, så jeg fikk prøve meg på Eiksenteret Gjøvik, og det var ganske gøy. På andre året valgte jeg arbeidsmaskiner og da fikk jeg også prøvd å jobbe på et lastebilverksted, forteller Andrea.
Eplet falt langt fra stammen
Da de to årene med skole nærmet seg over fikk hun som nevnt et tilbud fra læreren, og fristelsen om å jobbe på et verksted i nærheten av mange enduro-baner, ble såpass stor at jenta som verken har bakgrunn innen landbruk eller kjente en sjel i Skiptvet, flyttet nettopp hit.
– For meg som driver med enduro er jeg nå midt i smørøyet. Det er mange baner i området og jeg har fått meg en fin leilighet her i Skiptvet.
Nå skulle man kanskje tro at motorsportinteressen kom fra foreldrene, men i dette tilfelle kan vi vel si at eple har falt langt fra stammen.
– Faren min er murer og moren min er konditor, så da jeg begynte på videregående første gangen, skulle jeg også bli konditor og ta over familiebedriften vår, Næss Bakeri & Kafé.
Varierte arbeidshverdager
Nå peker imidlertid karrieren i en retning av maskiner og motorer, og selv om Andrea aldri har vært borti noe form for landbruk, trives hun i sin nye hverdag hos CF Maskin.
– Det er ganske gøy! Veldig mye reising og mye variasjon, også er det jo litt gøy med store maskiner. Det var derfor jeg ikke likte konditorfaget så godt, det var mye repetisjon. Det er det jo en del av i dette yrket også, men det er mye mer variasjon likevel, slår Andrea fast.
Som fersk i gamet føler hun seg godt tatt imot, og når vi gjør intervjuet står Andrea på vei ut døra sammen med kollega Henrik Hoel Hervig, som fikk fagbrevet i våres.
– Det er jo litt skummelt siden jeg ikke kan så mye fra før av, men jeg prøver å se for meg hvordan det er to-tre år fram i tid. Hverdagen består av veldig mye rart, vi driver med så mye forskjellig, men nå i starten er jo hele tiden med andre mekanikere for å se og lære. Etter hvert som de ser at jeg blir tryggere kan jeg reise ut på enklere oppgaver på egenhånd.
Så hvor er du om fem år, tror du?
– Jeg skal jo være her i to år som lærling, og jeg vet jo at CF trenger mekanikere, så jeg håper jeg kan bli værende her. Kanskje få min egen servicebil og kjøre rundt.. Ja, jeg gleder meg!
Greip strået
Verkstedleder Lars Larsen hos CF Maskin i Skiptvet beskriver lærlinger som bransjens beste mulighet til å rekruttere nye mekanikere.
– Jeg synes vi bruker ganske mye energi på rekruttering, så da sjansen til å ansette Andrea bød seg, greip jeg strået med én gang. Vi prøver å ha en lærling i hvert løp, første- og andreårs, og ambisjonen vår er å ha dette på alle CF-avdelinger. Her i Skiptvet er det første gang vi nå har en kvinnelig lærling, og der er veldig moro, slår verkstedlederen fast.
Sammen med kolleger stiller Larsen hvert år på utdanningsmesse i Askim, hvor de profilerer mulighetene i landbruksmaskinbransjen.
– Vi har vært på utdanningsmessa i Askim siden dag én. Der bruker vi aktivt lærlinger og de yngste mekanikerne til å stå å presentere yrke. Er du interessert, søk plass, oppfordrer Lars Larsen.
LES OGSÅ: – Jo større maskiner, jo jillere er det