Går du i tenkeboksen over hvilken linje du skal velge på videregående? Bli med til Mosjøen å la Rune overbevise deg om å velge naturbruk.
Visste du at det i Norge årlig utdannes nærmere 700 agronomer, og at du kan bli agronom på 25 ulike skoler rundt i landet? AgroNytt tok turen til Mosjøen i Nordland for å besøke en av skolene som tilbyr dette viktige utdanningsløpet.
Brenner for «gamleskolen»
– Det første året er felles for alle sammen her på skolen, VG1 Naturbruk. Videre kan de velge enten VG2 Hest og hovslager, VG2 Skog eller VG2 Landbruk og gartnernæring. Går man skog eller hest går man deretter ut i læra, eller så kan man velge VG3 Studieforberedende Naturbruk eller VG3 Landbruk, introduserer Rune Johan Norum.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Han har selv gått tre års agronomutdanning på internatskolen, før han fortsatte med tre år på Blæstad hvor han tok en bachelor i agronomi. I tillegg fortsatte han som sommerarbeider hjemme på skolen i Mosjøen.
– Det her er egentlig hjemgården min, bruker jeg å si. Jeg har vokst opp huset rett der borte. Begge foreldrene jobber her som fagarbeidere, forteller Rune, som nå selv er praksislærer for VG2 Landbruk og gartnernæring.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Nybygd fjøs
Skolen som i sin tid het Vefsn Landbruksskole ble etablert i 1967, og er en av to skoler i Nordland som tilbyr naturbruk og agronomutdanning. Gjennom de siste årene har det blitt satset på flere områder, blant annet stod en ny ridehall klar i 2011 og et nytt storfefjøs i 2018.
– Vi produserer melk, kjøtt og elever, fleiper Rune, som oppgir elevantallet til 120.
I underkant av 20 av dem går hvert år ut med vitnemål på at de har fullført agronomutdanning, som enten kan tas via det ordinære treårige løpet, eller som voksenagronom.
– I 2018 måtte vi opprette en ekstra landbruks- og gartnerklasse på VG2, så det er veldig bra, konstaterer Rune.
Lærer å kjøre ulike traktormerker
Gårdsdrifta ved skolen består av 650 mål med fulldyrka jord, i tillegg til noe areal innleid fra en nabo.
– Elevene får prøvd veldig mye praktisk og de er ute så mye som mulig. Man ser på elevene at mange av de blir motiverte når de får holde på ute. Det er kanskje derfor de har kommet hit og. De teoretiske faga må de jo og ha, men det er kombinasjonen, framhever læreren.
Han er blant annet ansvarlig for traktoropplæringa, hvor han vektlegger at de skal få lov til både prøve seg i flere ulike oppgaver, men også få kjøre ulike traktormerker.
– Noen kommer hit og mener det er kun John Deere som gjelder, så det er greit at de får sett litt forskjellig. Se at forskjellige merker fungerer, smiler Rune.
– Det er jo viktig at elevene får prøve, både hvordan kjøre traktoren, men også koble og bruke redskap. Her får de anledningen, så får de kjenne sjøl hvem som fungerer best til de forskjellige oppgavene.
En god utdanning
I tillegg til å være med på slåttonn og fjøsstell har skolen også satset på både jordbær- og potetproduksjon, og i gartneriet lærer elevene blant annet å dyrke tomater og agurker for salg i gårdsbutikken. Et nytt satsingsområde fra sommeren 2019 var bier og honningproduksjon, og om ikke det skulle være nok har de også tatt i bruk et ysteri i det nye fjøset, hvor det blir produsert lokale produkter.
– Den her skolen tilbyr ei praktisk utdanning med moderne utstyr og nye driftsbygninger, samtidig som vi utvikler oss hele tida med nye ting. Hvis du er 15 år og usikker på hva du vil gjøre, eller er foreldre til noen som er usikre på hva de vil gå, så få de til å gå her oppe. Da får de en god utdanning og mange fine år, reklamerer Rune.
Les mer om naturbruk ved Mosjøen VGS avd. Marka her.