CLAAS AVERO 240 var en perfekt størrelse for trio på Skogn.
– Vi driver med korn alle i hop. Det går i bygg av sortene Brage og Rødhette, forklarer John Aarnseth, en av tre eiere av en CLAAS AVERO 240.
(Artikkelen fortsetter under videoreportasjen)
Få alternativer å velge mellom
De tre deltidsbøndene på Skogn, Leif Østvang, Erik Ree og John, høster om lag 900 dekar årlig, og årets sesong ser veldig lovende ut.
– Vi har høsta 200 mål hittil og kornet er modent. Det vi har treska har vært mellom 15 og 21 prosent. Avlinga har vi ikke tall på, men det ser veldig bra ut, forteller John fra treskersete.
Tidligere eide John sin egen tresker, mens Leif og Erik hadde en i sammen. Begge treskerne var imidlertid klar for utskiftning, og trioen bestemte seg for å investere i én tresker på deling.
– Det var litt tilfeldig kanskje, men Erik og Leif hadde hatt CLAAS i fra før. Det var først og fremst størrelsen vi så etter, at den ikke var for stor. Og det er ikke så veldig mange som leverer tresker på denne størrelsen lenger, forteller kornbonden.
Økt førerkomfort
De har tørke på hver sin gård, og når det er skuronn har trioen laget et logistikksystem der bonden sjøl tar hånd om kornet, mens en annen i trioen tar seg av treskeren.
– Det har gått veldig bra å samarbeide, det har ikke vært noen problemer, smiler treskersjåføren, som mener AVERO’n er en akkurat passe størrelse for trioen.
– Skjærebordet passer akkurat så vi får flyttet mellom gårdene uten å ta det av, og kapasiteten passer godt med tørkene. Det er viktig at vi klarer å ta unna på tørka også, poengterer John.
Inne i førerhytta er det ikke uventet mye mer behagelig enn i «gammel-trøska», og økt førerkomfort gjenspeiler seg i at John synes arbeidsdagene i skuronna blir lettere enn før.
– Den er mye stillere og mer behagelig å kjøre, og med skjærebordkontroll styrer skjærebordet seg automatisk. Det er stor forskjell på, ja!
Kostnadene ned og avlinga opp
Tilværelsen som deltidsbonde trives John godt med, og det er særlig variasjonene både i arbeidsoppgaver og mellom sesongene, han framhever som inspirasjonskilde.
– Jeg synes det er moro! Det som var rett ett år, det er ikke rett andre året. Og det å drive i lag gjør det veldig sosialt. Jeg samarbeider med andre naboer om annet utstyr også, det eneste jeg har sjøl er vel harva, forteller den kostnadsfokuserte kornbonden.
Til daglig jobber han som regnskapsfører, så det er kanskje ikke så rart at det blir et ekstra strengt fokus på maskinkostnader og lønnsomhet.
Er det lønnsomhet i kornproduksjon?
– Jeg vil si det. Jeg synes det er ganske bra lønnsomhet og. En må klare å holde maskinkostnadene litt ned, det er viktig. Kostnadene ned og avlinga opp, det er suksessfaktoren!
ANDRE KUNDEREFERANSER:
CLAAS AVERO
AVERO 240 – Jakob Volent og Manuela Reiner
AVERO 240 – Erling Gjessing
AVERO 240 – Trio på Skogn
CLAAS TUCANO
TUCANO 430 – Carl Christian Riiser Grydeland
TUCANO 430 – Henning og Øyvin Solheim
TUCANO 430 – Harald Fladberg Grøv
TUCANO 430 MONTANA – Hammer og Lie
CLAAS LEXION
LEXION 530 MONTANA – Jon Olav Hauge og Hans-Trygve Torp
LEXION 530 – Hans Jørgen O. Røren
LEXION 570 – Knut Vastveit
LEXION 580 TERRA TRAC – Jarlsberg Hovedgård
LEXION 630 – Frode Riis
LEXION 410 – Hans-Martin Graarud
LEXION 630 MONTANA – Knut Erik Hersleth og Reidar Kaabbel
LEXION 670 MONTANA – Skjerve og Myhr
LEXION 750 MONTANA – Anders Wetlesen
LEXION 760 TERRA TRAC – Kjølsrød Drift AS
Eldre CLAAS-modeller og relevante tresker-reportasjer:
Bli med på førstegangsservice på CLAAS AVERO 240
Solid økobyggavling høstet med trofast sliter
Tresking av åkerbønner med LEXION 750 MONTANA
Høstet 700 kilos rugavling med DOMINATOR 130
Gunnar (79) har vært fast treskersjåfør siden slepetreskerens inntog